Sprengkulda kan koste deg dyrt

Sprengkulda kan koste deg dyrt

Det nye året har startet med sprengkulde og har du ikke gjort boligen eller hytta klar, kan det få store økonomiske konsekvenser.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

I perioden 2011-2014 var det i snitt mer enn 3200 vannskader årlig som følge av frost i private boliger. I 2015 var det en nedgang, og tall fra Finans Norge (FNO) viser at det ble meldt inn "bare" 1 108 vannskader som følge av frost i private boliger. Nå varsler meteorologene en uke med sprengkulde over store deler av landet, noe som kan gi flere frostsaker.

Hold huset varmt

Mange av vannskadene vinterstid kommer ofte som følge av at kulda trekker inn og forårsaker frostskader på vannledninger som ligger i kalde og trekkfulle deler av boligen. Når vannet i rørene fryser, øker det i volum, og gjør at rørene lett sprekker. Dette kan føre til store vannskader i boligen.

[img id="1"]

- Har det stått på så lite varme at vannet fryser i rørene, må vi vurdere avkortning på erstatningen fordi det er eiers ansvar å sørge for at bygninger er tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader. De økonomiske konsekvensene kan bli store om du ikke har sørget for dette, sier Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

Pass på hytta

De fleste frostskader skjer i løpet av de første dagene av en kuldeperiode, ofte fordi vi ikke er godt nok forberedt. De verste skadene oppstår gjerne i fritidsboliger hvor skaden ikke oppdages før neste gang man kommer til hytta. Husk at mange forsikringsselskap krever at du stenger av vannet før du reiser fra hytta i mer enn tre døgn.

Minimer skadene

Hvis skaden har skjedd og rørene har fryst er det viktig å reagere raskt for å unngå ytterligere skader. Man kan også forsøke å tine opp rørene selv, men da bør man vite hva man holder på med.

- Det viktigste er å få stengt stoppekranen til vannet. Hvis det er vanskelig eller ikke mulig å stoppe vannet, bør rørlegger kontaktes. sier Wulff-Nilsen.

- Det er også greit å forsøke å tine opp rør selv, men unngå å bruke verktøy som kan gjøre skadene større. Er du usikker så bør du kontakte fagfolk, avslutter han.

BOLIGMARKED/20. august 2018

Solid resultat tross redusert boligsalg

Resultat før skatt for OBOS-konsernet endte på 1 643 millioner kroner for første halvår, noe som er en økning på 288 millioner kroner fra i fjor. God drift i alle forretningsområder og flere ferdigstilte boliger bidrar til resultatveksten. I tillegg har det vært en god utvikling i verdien av konsernets investeringseiendommer. Les hele saken

NÆRINGSBYGG/14. august 2018

Bygger stort næringsbygg i København

Veidekkes danske datterselskap Hoffmann A/S har inngått kontrakt med KLP Ejendomme A/S om å oppføre et nytt kontorbygg i København. Kontrakten er en totalentreprise til en verdi av om lag én milliard danske kroner. Dette er Hoffmanns største enkeltprosjekt noensinne hva gjelder både kontraktsum og antall kvadratmeter. Bygget er planlagt ferdigstilt i 2021. Les hele saken

Til toppen