Snart går boligene i pluss

Snart går boligene i pluss

Ikke bare blir behovet for energi mindre i morgendagens hus. Passivhusene har allerede fått konkurranse av plusshusene. De produserer mer energi enn de bruker. Og løsningene er enkle.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Rolf Bjarne Eriksen er leder for salg og produktutvikling i LOS privat. Strømleverandøren er opptatt av å fortelle kundene hvordan de allerede i dag kan spare strøm.

– Lavenergihus er boliger som er bedre isolert mot varmetap enn dagens byggeforskrifter tilsier. Årlig totalt energibehov skal ligge på under 100 kilowattimer per kvadratmeter. Dagens gjennomsnitt er mye høyere, på rundt 170.

Passivhus er den nye standarden

Et passivhus har et veldig lavt energibehov sammenlignet med dagens bygg. – Det totale energibehovet til en bolig bygget etter passivhusstandard er ca. 25 prosent av energibehovet av en vanlig bolig. Det er definert en rekke krav for at et bygg skal kunne defineres som et passivhus, blant annet skal årlig oppvarmingsbehov ikke overstige 15 kilowattimer per kvadratmeter, sier Eriksen.

Plusshuset kommer

Et plusshus er et hus som produserer mer energi enn det bruker. I tillegg til energiminskende tiltak når bygningen brukes, legges det vekt på produksjon av egen energi ved hjelp av solfangere, jordvarme eller andre relativt enkle løsninger.

– Foreløpig er nok plusshus noe for de virkelig miljøbevisste, men det vil definitivt være en del av fremtidens nybygg, mener Eriksen.

Målerne blir smartere

Innen 1. januar 2019 skal alle landets over 2,6 millioner strømkunder ha fått montert nye, smarte strømmålere. Dette er den største moderniseringen av det norske strømnettet på over 100 år.

– Med de nye strømmålerne på plass leses måleren automatisk. Det gir en mer presis måling, og muligheter til å planlegge forbruket. Smarte strømmålere åpner også for digital strømstyring i hjemmet ditt i fremtiden. På Agder skal Agder energi nett bytte ut målere hos selskapets 190.000 kunder, forteller Eriksen.

BOLIGMARKED/20. august 2018

Solid resultat tross redusert boligsalg

Resultat før skatt for OBOS-konsernet endte på 1 643 millioner kroner for første halvår, noe som er en økning på 288 millioner kroner fra i fjor. God drift i alle forretningsområder og flere ferdigstilte boliger bidrar til resultatveksten. I tillegg har det vært en god utvikling i verdien av konsernets investeringseiendommer. Les hele saken

NÆRINGSBYGG/14. august 2018

Bygger stort næringsbygg i København

Veidekkes danske datterselskap Hoffmann A/S har inngått kontrakt med KLP Ejendomme A/S om å oppføre et nytt kontorbygg i København. Kontrakten er en totalentreprise til en verdi av om lag én milliard danske kroner. Dette er Hoffmanns største enkeltprosjekt noensinne hva gjelder både kontraktsum og antall kvadratmeter. Bygget er planlagt ferdigstilt i 2021. Les hele saken

Til toppen