Snart går boligene i pluss

Snart går boligene i pluss

Ikke bare blir behovet for energi mindre i morgendagens hus. Passivhusene har allerede fått konkurranse av plusshusene. De produserer mer energi enn de bruker. Og løsningene er enkle.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Rolf Bjarne Eriksen er leder for salg og produktutvikling i LOS privat. Strømleverandøren er opptatt av å fortelle kundene hvordan de allerede i dag kan spare strøm.

– Lavenergihus er boliger som er bedre isolert mot varmetap enn dagens byggeforskrifter tilsier. Årlig totalt energibehov skal ligge på under 100 kilowattimer per kvadratmeter. Dagens gjennomsnitt er mye høyere, på rundt 170.

Passivhus er den nye standarden

Et passivhus har et veldig lavt energibehov sammenlignet med dagens bygg. – Det totale energibehovet til en bolig bygget etter passivhusstandard er ca. 25 prosent av energibehovet av en vanlig bolig. Det er definert en rekke krav for at et bygg skal kunne defineres som et passivhus, blant annet skal årlig oppvarmingsbehov ikke overstige 15 kilowattimer per kvadratmeter, sier Eriksen.

Plusshuset kommer

Et plusshus er et hus som produserer mer energi enn det bruker. I tillegg til energiminskende tiltak når bygningen brukes, legges det vekt på produksjon av egen energi ved hjelp av solfangere, jordvarme eller andre relativt enkle løsninger.

– Foreløpig er nok plusshus noe for de virkelig miljøbevisste, men det vil definitivt være en del av fremtidens nybygg, mener Eriksen.

Målerne blir smartere

Innen 1. januar 2019 skal alle landets over 2,6 millioner strømkunder ha fått montert nye, smarte strømmålere. Dette er den største moderniseringen av det norske strømnettet på over 100 år.

– Med de nye strømmålerne på plass leses måleren automatisk. Det gir en mer presis måling, og muligheter til å planlegge forbruket. Smarte strømmålere åpner også for digital strømstyring i hjemmet ditt i fremtiden. På Agder skal Agder energi nett bytte ut målere hos selskapets 190.000 kunder, forteller Eriksen.

LOVGIVNING/18. mai 2018

Omfattende Airbnb og hotelldrift i sameier forbys - strengere regler for investorkjøp

Regjeringen la frem forslag om flere endringer i eierseksjonsloven og borettslagsloven 12. mai. Det foreslås blant annet klare regler om Airbnb og leilighetshoteller samt innskjerping av ervervsbegrensingen. Forslaget mangler imidlertid regler om hyblifisering. Les hele saken

BOLIGPRISER/11. mai 2018

Nye leiligheter kan bli 60.000 dyrere - ber Mæland gripe inn

Boligprisene øker og en ny leilighet kan bli 60.000 kroner dyrere grunnet nytt forslag. Det skriver EFO i sitt høringssvar til DiBK, hvor de går hardt ut mot forslaget om å endre energiforsyningskravene for bygg over 1000m2. Nå må boligminister Monica Mæland gripe inn, krever EFO. Mæland kan stoppe forslaget og hindre økningen i boligprisene, sier næringspolitisk direktør i EFO, Per Øyvind Voie. Les hele saken

Til toppen