Raskeste vei fra oppmåling til BIM-modell

Raskeste vei fra oppmåling til BIM-modell

Da Borhaven Arkitekter AS skulle gå i gang med prosjektering av to loft ved Alexsander Kiellands plass, ønsket de å få arealene nøyaktig oppmålt i forkant. De hadde allerede prøvd å bruke en punktsky, men opplevde det ikke som hensiktsmessig for denne typen prosjekt, da den inneholdt mye informasjon de ikke hadde bruk for.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

- Da jeg lette etter informasjon om bruk av punktsky sammen med ArchiCAD kom jeg over en artikkel om FlexiJet og tenkte at det så besnærende ut. Jeg gjorde en avtale med Andreas Nilsen i Graphisoft som stod for oppmålingen, med meg som flue på veggen, forteller Christian Borhaven som har vært ArchiCAD-bruker siden han begynte på arkitektstudiet i 2007.

[factbox id="1"]

Etablert en ArchiCAD-modell

- Vi har ikke brukt FlexiJet i mer enn tre prosjekter, så vi har egentlig ikke rukket å etablere en tilpasset arbeidsflyt. Imidlertid har vi i andre prosjekter stort sett etablert en ArchiCAD-modell basert på oppmåling og eventuelle eksisterende tegninger ved oppstart. Deretter har det blitt foretatt kontrollmålinger ved behov, og modellen har blitt justert etterhvert.

- Nå er det ikke alltid slik at kart og terreng stemmer overens, og denne fremgangsmåten har stort potensiale for feil. Avvik mellom prosjekteringsgrunnlag og de faktiske forhold kan potensielt få store konsekvenser om det oppdages sent i prosessen, noe vi tidligere har erfart. Vi har tegnet flere loft i Oslo, og det er ofte vanskelig å få målt opp de eksisterende konstruksjonene skikkelig i tidlig fase.

[img id="1"]

Store fordeler med FlexiJet

- Den største fordelen med FlexiJet er at man eliminerer potensielle feilkilder før den egentlige prosjekteringen starter. Resultatet fra oppmålingen leveres som en fullt redigerbar ArchiCAD-modell. Man slipper å basere seg på antagelser, tolkninger av gamle tegninger og fragmenterte oppmålinger, men kan heller bruke mer tid på å finne frem til en god løsning. Både vi og tiltakshaver har mye å tjene på det.

- FlexiJet skal være relativt enkelt å lære seg om man allerede behersker ArchiCAD, men dersom apparatet må flyttes flere ganger for å få målt inn alt kan det oppstå litt plunder. Vi planlegger derfor å få tatt et kurs for å bli mer fortrolig med systemet, avslutter Borhaven.

NÆRINGSBYGG/ 3. oktober 2018

Byggestart i 2019 for Økernsenteret

Det har vært skrevet og sagt mye om det nye Økernsenteret, det har vært diskutert og vraket forskjellige navn, og mye annet. Slik sett skiller det seg ikke mye fra andre store byggeprosjekter i Oslo. Men nå begynner det å bli alvor. Byggestart blir 2019. Les hele saken

BOLIGMARKED/ 1. oktober 2018

Nye boligannonser på FINN.no i dag

Boligannonsene på FINN blir endret etter anbefaling fra Eiendom Norge i samråd med Forbrukertilsynet og FINN. Ifølge Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom, og Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, er målet at den nye annonsen skal gjøre det enklere for boligkjøper å innhente all tilgjengelig informasjon om boligen. Les hele saken

Til toppen