Skal du leie ut en eiendom, må du nemlig forsikre deg om at de som skal bruke den, ikke blir utsatt for farlig stråling fra radongassen, sier Rune Gulliksen i Byggmesterkontoret AS.
Skal du leie ut en eiendom, må du nemlig forsikre deg om at de som skal bruke den, ikke blir utsatt for farlig stråling fra radongassen, sier Rune Gulliksen i Byggmesterkontoret AS. (Foto: iStock)

Radon er viktig – også for utleier

-Det er klart radon er viktig. Både for dem som skal bo i huset eller leiligheten, men også for den som skal leie ut. Man har nemlig plikt til å påse at leietagerne ikke utsettes for påvirkning ut over de tillatte grenseverdiene.

  • Radon
Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Rune Gulliksen i Byggmesterkontoret AS er en av dem som har spesialisert seg på radonmålinger, og er opptatt av at folk skal kunne bo trygt. Om man ikke har mål, kan det hende man ikke gjør det: Radon er nemlig usynlig – og luktfri. Så det er ikke så enkelt å finne ut om man er eksponert eller ikke. Men det er hjelp å få, fra firmaer som har spesialisert seg på dette.

Målinger

-Hva kan man gjøre for å sikre seg da?

-La meg for det første poengtere dette med hvilken plikt du har som utleier av en bolig: Skal du leie ut en eiendom, må du nemlig forsikre deg om at de som skal bruke den, ikke blir utsatt for farlig stråling fra radongassen. Dette er nær sagt umulig å forutse ut fra rene observasjoner, i og med at den som sagt er både smak- og luktfri. Ikke er det så enkelt å analysere seg fram til faren ut fra å studere terrenget heller, for radonen kan ligge i de massene som ble kjørt på plass i forbindelse med byggingen.

Her er det nok store mørketall, fordi boligene kan være omsatt før reglene trådte i kraft. Men sakte, men sikkert vil vi få dette under kontroll, etterhvert som stadig nye eiendommer omsettes, og reglene begynner å gjelde.

- Rune Gulliksen

-Så man må altså måle da?

-Nettopp. Det er faktisk den eneste måten man kan finne ut av dette på. Heldigvis er det kommet gode hjelpemidler til dette nå, og det man kan gjøre selv, er å bruke langtidsmålende folier. De fåes i 2-pack, slik at man kan måle påvirkningen flere steder i huset eller leiligheten, og hvem som helst kan gjøre dette selv. Så må man tolke disse i etterhånd, og også det er ganske så enkelt. Men å finne styrken på radonpåvirkningen, det må nesten eksperter gjøre. Her hos oss har vi spesialutstyr og ikke minst kompetanse og erfaring gjennom mange år for å kunne gjøre slike målinger. Vi kan også komme med råd om tiltak, dersom dette trengs. Og skulle det være nødvendig, kan vi også hjelpe til med å fjerne problemet, understreker Gulliksen.

Eksperthjelp

-Hvorfor må det eksperter til?

-På grunn av at man må sikre seg at målingene er innenfor grenseverdiene satt opp av Statens Strålevern. Når det gjelder radon, skal det være mindre enn 100 becquerel. Det KAN godtas opptil 200 becquerel, men om dette er en utleie-eiendom, må man vise til tiltak for å komme ned mot 100. Aller helst skal man ligge under dette nivået.

-Hvor mange boliger har over slike verdier?

-Her er det nok store mørketall, fordi boligene kan være omsatt før reglene trådte i kraft. Men sakte, men sikkert vil vi få dette under kontroll, etterhvert som stadig nye eiendommer omsettes, og reglene begynner å gjelde. Men selv vil jeg jo legge til at dersom jeg bodde i et hus eller en leilighet der jeg ikke visste om det er målt radongass, så ville jeg snarest sørge for å få det gjort. Man er jo etterhvert blitt ganske så klar over hvilke negative påvirkninger radongassen har på oss mennesker, og spesielt om familien har medlemmer som er spesielt utsatt, ville jeg ha sikret meg ekstra godt, sier han til slutt.

NÆRINGSBYGG/ 3. oktober 2018

Byggestart i 2019 for Økernsenteret

Det har vært skrevet og sagt mye om det nye Økernsenteret, det har vært diskutert og vraket forskjellige navn, og mye annet. Slik sett skiller det seg ikke mye fra andre store byggeprosjekter i Oslo. Men nå begynner det å bli alvor. Byggestart blir 2019. Les hele saken

BOLIGMARKED/ 1. oktober 2018

Nye boligannonser på FINN.no i dag

Boligannonsene på FINN blir endret etter anbefaling fra Eiendom Norge i samråd med Forbrukertilsynet og FINN. Ifølge Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom, og Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, er målet at den nye annonsen skal gjøre det enklere for boligkjøper å innhente all tilgjengelig informasjon om boligen. Les hele saken

Til toppen