Pusset opp gård fra 1800-tallet

Pusset opp gård fra 1800-tallet

Boligbygg har satt i stand en verneverdig liten murgård fra 1868 på Fredensborg i Oslo. Torsdag 17. august fikk bydelsutvalgsleder Anne Christine Kroepelien i Bydel St. Hanshaugen æren av å erklære bygget for åpnet.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Den verneverdige gården i Fredensborgveien 1b har i løpet av det siste gått gjennom store forandringer. Den lille bygården på rundt 100 kvadratmeter var dårlig vedlikeholdt, men har nå blitt restaurert i tråd med antikvariske prinsipper. Samtidig har det blitt tre innflyttingsklare leiligheter for personer med spesielle behov og en trivelig bakgård.

– Jeg håper at de som skal flytte inn her vil trives og at de tar vare på bygget. På vegne av Boligbygg vil jeg takke for et godt samarbeid med alle. Dette er et bygg vi er stolte av å kunne overlevere, også med tanke på at vi har kunnet ta vare på et verneverdig bygg, sa Boligbygg-direktør Jon Carlsen i sin åpningstale.

Oppussingen er gjort på bestilling fra Bydel St. Hanshaugen og i tett samarbeid med Byantikvaren. 17. august var representanter fra Bydel St. Hanshaugen, Byantikvaren, entreprenører, Boligbygg og fremtidige leietakere samlet for å markere at oppussingen er ferdig.

Vil forandre hverdagen

Morten, som flytter inn i en av leilighetene, fortalte at han gleder seg stort til å flytte inn.

[factbox id="1"]

– En ting som gleder meg er de innbruddsikre dørene. Det gir meg en så stor trygghet på meg selv at hverdagen min vil forandres drastisk. Her vil jeg føle meg trygg, sove godt og våkne godt.

Da bydelsutvalgsleder i Bydel St. Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien klippet snoren til bygget fortalte hun at bydelen er veldig glade for de nye leilighetene og at det har vært et godt samarbeid med Boligbygg og Byantikvaren.

Historisk bygård

Murgården antas å ha vært i kommunens eie siden 1928 og er en av få gårder fra 1860-tallet i området som er bevart. Mye av den andre gamle bebyggelsen ble revet på 1920-tallet, blant annet da hovedbiblioteket skulle bygges.

– I disse dager arbeider vi med en fredningsstrategi der vi tar inn en del bygninger som burde vært fredet, men som ikke er det, og dette er en av dem, fortalte byantikvar André Korsaksel under åpningen.

– Dette er en tidlig type murgård som har gått gjennom veldig få endringer, både på godt og vondt. Den var dårlig vedlikeholdt, men samtidig var mye av det originale bevart, og det liker Byantikvaren, fortalte Korsaksel, som er fornøyd med arbeidet som er gjort.

Han kunne fortelle at de originale vinduene har blitt bevart og restaurert, og at det er brukt riktig type materialer og maling når man har istandsatt bygget. Fargene er etter beste evne tilbakeført til de opprinnelige, ved å studere avskrapninger av de innerste lagene med maling.

– Både innvendig og utvendig har vi fått et godt bevart bygg. Jeg kan gratulere med et godt antikvarisk prosjekt, bra prosjektledelse, bra arbeid fra byggherre og bra arbeid fra entreprenør, sa byantikvaren.

LOVGIVNING/18. mai 2018

Omfattende Airbnb og hotelldrift i sameier forbys - strengere regler for investorkjøp

Regjeringen la frem forslag om flere endringer i eierseksjonsloven og borettslagsloven 12. mai. Det foreslås blant annet klare regler om Airbnb og leilighetshoteller samt innskjerping av ervervsbegrensingen. Forslaget mangler imidlertid regler om hyblifisering. Les hele saken

BOLIGPRISER/11. mai 2018

Nye leiligheter kan bli 60.000 dyrere - ber Mæland gripe inn

Boligprisene øker og en ny leilighet kan bli 60.000 kroner dyrere grunnet nytt forslag. Det skriver EFO i sitt høringssvar til DiBK, hvor de går hardt ut mot forslaget om å endre energiforsyningskravene for bygg over 1000m2. Nå må boligminister Monica Mæland gripe inn, krever EFO. Mæland kan stoppe forslaget og hindre økningen i boligprisene, sier næringspolitisk direktør i EFO, Per Øyvind Voie. Les hele saken

Til toppen