Pusser opp kommunal gård på Grünerløkka

Pusser opp kommunal gård på Grünerløkka

For over 250 millioner kroner skal Boligbygg totalrehabilitere den kommunale boliggården i Sofienberggata 7. Gry og Marit har som oppgave å fortelle leietakerne at de må flytte ut i en periode. Vi ble med dem på jobb.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

– Jeg fikk jo først litt panikk, sier beboer Bente Meland til Marit og Gry fra Boligbygg, som begge lytter forståelsesfullt. De er på besøk for å informere om oppussingen av gården og om at Bente og de andre i gården må flytte ut midlertidig mens Boligbygg pusser opp.

– La oss ta alt fra starten, sier Gry, og forteller om prosjektet og alt som skal skje.

Største rehabiliteringsprosjekt noensinne

Boligbygg skal i løpet av 2017 begynne med en stortstilt rehabilitering av den kommunale boliggården Sofienberggata 7. Rehabiliteringen av gården vil koste over 250 millioner kroner, og blir foretakets største selvinitierte rehabiliteringsprosjekt noensinne.

I boligene skal det blant annet legges nye bad, det gamle elektriske anlegget skal skiftes ut, og det skal settes inn nytt ventilasjonsanlegg. Brannsikkerheten skal også bli bedre. I tillegg pusser Boligbygg opp fasade, tak og bakgård, setter inn nye heiser og bygger fire nye leiligheter i gården som i dag har 164 leiligheter.

Beboerne først

I slike prosjekter er beboerne blant de aller første som får vite om planene. Gry og Marit fra Boligbygg besøker en og en leilighet i hver av oppgangene, forteller om hva som skal skje og svarer på spørsmål.

[factbox id="1"]

– De fleste tar det heldigvis pent og godtar at de må flytte ut i en periode, forteller Gry. Hun og Marit har jobbet med dette i en årrekke og har hatt mange slike samtaler.

Samtidig kartlegger de hvilke behov beboerne har når det kommer til størrelse og beliggenhet på leilighetene som de får bo midlertidig i mens oppussingen pågår.

– Nå tar vi med oss det du sier tilbake, også skal vi undersøke alle muligheter. Så kan vi komme tilbake til deg med noen muligheter som du kan velge mellom, forteller Marit til Bente.

– Også hjelper vi til med alt når det gjelder flytting, og vi bestiller folk som hjelper med bæring og alt det praktiske. I tillegg kan vi være behjelpelige med å pakke ned hvis det trengs, sier Marit.

Søker gode erstatningstilbud

Marit og Gry spør alltid om beboerne kan bo i en annen bydel, om det er viktig at leiligheten er stor, eller om det er viktigere at den er nærme der de bor i dag.

Noen har kanskje barn på skole eller i barnehage i nærheten, eller de har behov for hjelp i hverdagen som gjør at de ikke kan flytte langt. Marit og Gry bruker kartleggingen til å finne et best mulig erstatningstilbud til hver leietaker.

Gry forteller til Bente at de kommer med mer informasjon om hvor den midlertidige leiligheten blir så fort de vet noe.

– Da kan du få bli med å se på leiligheten hvis du vil. Vi skal også ha et møte for hele oppgangen. Der kan du stille spørsmål til entreprenøren, som kan svare på mer om det tekniske som skal skje i boligene og i gården.

Bente er lettet over å ha fått svar på alt hun bekymret seg over.

– Aller helst vil jeg jo ikke flytte ut, men jeg føler meg mye tryggere nå i forhold til hva som skal skje, sier hun.

70 prosent reduksjon i energiforbruk

Når leietakerne får flytte tilbake, vil Sofienberggata 7 være et adskillig bedre sted å bo, både når det gjelder brannsikkerhet, komfort og estetikk.

En viktig del av prosjektet er satsing på energivennlige løsninger som vil redusere energiforbruket med ca. 70 prosent. Det vil også komme beboerne til gode i form av lavere strømregning.

Reduksjonen i energiforbruket skjer blant annet ved at den nye fasaden og taket blir bedre isolert og at gården får et balansert ventilasjonssystem med gjenvinning av varme. Energibrønner skal samtidig brukes til oppvarming av vann, og i tillegg kommer et nytt og moderne elektrisk anlegg i hele gården. Boligbygg vurderer også mulighetene for solfangere på taket.

Prosjektet er fordelt på fem entrepriser som løper mer eller mindre parallelt. Sprinkling av bygget og oppussing av våtrom er nå i gang. De andre delene av prosjektet, som fasadearbeid og montering av nye heiser, først vil starte i 2018.

NÆRINGSBYGG/ 3. oktober 2018

Byggestart i 2019 for Økernsenteret

Det har vært skrevet og sagt mye om det nye Økernsenteret, det har vært diskutert og vraket forskjellige navn, og mye annet. Slik sett skiller det seg ikke mye fra andre store byggeprosjekter i Oslo. Men nå begynner det å bli alvor. Byggestart blir 2019. Les hele saken

BOLIGMARKED/ 1. oktober 2018

Nye boligannonser på FINN.no i dag

Boligannonsene på FINN blir endret etter anbefaling fra Eiendom Norge i samråd med Forbrukertilsynet og FINN. Ifølge Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom, og Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, er målet at den nye annonsen skal gjøre det enklere for boligkjøper å innhente all tilgjengelig informasjon om boligen. Les hele saken

Til toppen