Mer transparente boligkjøp

Mer transparente boligkjøp

Hvem pusset opp badet? Er det elektriske anlegget oppgradert, og når ble huset malt? Informasjon som dette er nå enklere tilgjengelig for boligkjøpere.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Takster og prospekter gir ­­relativt god informasjon om brukte boliger. Men ut ifra antall saker i media er flere likevel uheldige, og én familie som kjøper katta i sekken er én for mye.

- En brukt bolig koster kanskje ti ganger så mye som en bruktbil, sier Per-Christian Svendsen, daglig leder i Boligmappa. - Mange er opptatt av om en bruktbil har servicehefte, og eieren av bilen viser det gjerne stolt frem. Vi mener servicehistorikk er minst like viktig på bolig, og har derfor laget en løsning for å dele innholdet i boligmappa når boligen selges.

Håndverkere og fargekoder

I Boligmappa samles dokumentasjon fra håndverkere som har jobbet på boligen, informasjon fra Eiendomsregisteret og nyttige ting boligeieren har lagt inn selv. Til sammen blir dette en slags bolig-CV eller servicehefte. Denne kan boligeier nå vise frem digitalt til potensielle interessenter.

Færre tvister

Kristin Gyldenskog er leder for Samfunnsavdelinga i Huseiernes Landsforbund: - Det er viktig at boligkjøpere får mer og bedre informasjon om teknisk tilstand ved boligkjøp. I dag er det for stor usikkerhet og risiko knyttet til dette, særlig for eldre boliger. Økt transparens er godt nytt for alle parter.

Forbrukerrådet ønsker tryggere bolighandel

470.000 norske boliger har i dag en boligmappe med dokumentasjon fra kvalifiserte håndverkere og boligeiere. Det at denne dokumentasjonen nå kan deles med et tastetrykk svarer på Forbrukerrådets ønske om en tryggere bolighandel. Mer informasjon om eiendommen blir tilgjengelig for kjøper før bud legges.

- Innholdet i Boligmappa følger boligen over tid, fortsetter Svendsen, og legger til: Selv om følelsene har en tendens til å trumfe fornuften i en budrunde, bør det nå være vanskeligere å kjøpe katta i sekken. Teknisk tilstand bør tross alt bety mer for prisen enn pynteputer og "årets farge" på veggen.

NÆRINGSBYGG/ 3. oktober 2018

Byggestart i 2019 for Økernsenteret

Det har vært skrevet og sagt mye om det nye Økernsenteret, det har vært diskutert og vraket forskjellige navn, og mye annet. Slik sett skiller det seg ikke mye fra andre store byggeprosjekter i Oslo. Men nå begynner det å bli alvor. Byggestart blir 2019. Les hele saken

BOLIGMARKED/ 1. oktober 2018

Nye boligannonser på FINN.no i dag

Boligannonsene på FINN blir endret etter anbefaling fra Eiendom Norge i samråd med Forbrukertilsynet og FINN. Ifølge Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom, og Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, er målet at den nye annonsen skal gjøre det enklere for boligkjøper å innhente all tilgjengelig informasjon om boligen. Les hele saken

Til toppen