Dobbel glassfasade er en del av energikonseptet til bygget Basen. Det ytre sjiktet har et mønster, som skal bidra til å skjule solavskjermingen når den er rullet ned.
Dobbel glassfasade er en del av energikonseptet til bygget Basen. Det ytre sjiktet har et mønster, som skal bidra til å skjule solavskjermingen når den er rullet ned. (Bilde: Odd Roar Aalborg)

Kontorbygg på 8500 m2 med dobbeltvirkende fasade

Dobbel glassfasade, kjøling basert på sjøvann og solceller på taket med målepunkter som på sikt vil gi et bilde av de faktiske solforholdene i Bergen, er noen av miljøfaktorene til Månedens bygg for oktober - Basen på Marineholmen i Bergen.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Den spesielle fasaden består av en dobbel glassfasade over to etasjer. Ytterste sjikt består av an værhud i glass, boltet til vertikale stålprofiler. Det er 60 cm avstand fra ytterfasaden til den isolerte innerfasaden. I mellomrommet monteres automatisk solavskjerming og ventiler i topp for utlufting og avstenging. På vinteren vil den doble glassfasaden virke isolerende. På sommeren vil en åpning av lukene bidra til å kunne lufte ut varm luft. Det ytre glasset har et organisk mønster, et "nettverk" av gjennomsiktig keramisk print. Den doble glassfasaden gir bygget et arkitektonisk uttrykk, uten dominerende og synlig solavskjerming.

Oppnådd BREEAM NOR-sertifiseringen Excellent

Bygget har et sentralt atrium med glasstak, som sikrer tilstrekkelig dagslys for alle arbeidsplassene mot midten i bygget.

Fakta

  • Byggherre: Marineholmen Forskningspark AS ved GC Rieber Eiendom AS
  • Arkitekt: B + B Arkitekter 
  • Entreprenør: Delt entreprise med hovedentreprenører Backe Bergen og Byggmesteren Vest
  • Energiklasse: Energimerke B, BREEAM NOR Excellent
  • Byggår: 2015-2017

Solceller på taket produserer totalt 80 000 kWh. Flere målepunkter er etablert og resultatet fra disse målingene skal gjøres tilgjengelig ovenfor fagmiljøer, rådgivere og andre byggherrer. 

All kjøling er forsynt med sjøvann fra byfjorden via Energisentralen på Marineholmen. Sjøvannsinntaket ligger på ca 100 meters dyp for å ha stabil temperatur på ca. 8 grader. Det samme sjøvannet skal leietaker DNV-GL bruke i deres labforsøk. 

Bygget har oppnådd BREEAM NOR-sertifiseringen Excellent.

NÆRINGSBYGG/ 3. oktober 2018

Byggestart i 2019 for Økernsenteret

Det har vært skrevet og sagt mye om det nye Økernsenteret, det har vært diskutert og vraket forskjellige navn, og mye annet. Slik sett skiller det seg ikke mye fra andre store byggeprosjekter i Oslo. Men nå begynner det å bli alvor. Byggestart blir 2019. Les hele saken

BOLIGMARKED/ 1. oktober 2018

Nye boligannonser på FINN.no i dag

Boligannonsene på FINN blir endret etter anbefaling fra Eiendom Norge i samråd med Forbrukertilsynet og FINN. Ifølge Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom, og Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, er målet at den nye annonsen skal gjøre det enklere for boligkjøper å innhente all tilgjengelig informasjon om boligen. Les hele saken

Til toppen