Klimadepartementet strammer grepet mot oljefyring fra 2020

Klimadepartementet strammer grepet mot oljefyring fra 2020

Forhåpentligvis får vi en lang varm sommer, men evig varer den uansett ikke. Tenker du kulde når sola varmer som mest, har du tid til å bli kvitt oljetanken før kulda setter inn. De som forventet en utsettelse av forbudet mot fyring med fossil energikilde kan plutselig få det travelt. Nå blir det formelt innført. Et smart sted å begynne er å kontakte rørleggeren for å få oversikt over støtteordningene.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Myndighetene har varslet forbud mot fossilt brensel (olje) fra 2020 og i juni ble varselet gjort formelt: Fra 2020 er det ubønnhørlig slutt på oljefyring.

Estimater viser at det befinner seg mellom 60-80.000 oljefyringsanlegg i norske husstander. Dersom alle disse skal skiftes ut før 1.1.2020 betyr det at mellom 75-100 anlegg må skiftes hver eneste arbeidsdag fremover. I tillegg kommer de omlag 20.000 oljefyringsanleggene som befinner seg i yrkesbygg og borettslag.

Få oversikt over støtteordninger

Det lønner seg ikke å vente til siste innspurt. Rørleggere som spesialiserer seg på installering av vannbårne oppvarmingssystemer kan hjelpe deg med oversikt over støtteordninger og praktisk gjennomføring for å få penger tilbake.

En rekke tiltak gir deg rett til å få tilbake deler av utgiftene mot at du kan fremvise kvittering. Du kan få støtte til flere tiltak som baserer seg på overgang til vannbårne varmeløsninger. For eksempel:

  • Installering av luft-vann varmepumpe (Luft til luft utløser ikke støtteordning).
  • Installering av væske-vann varmepumpe.
  • Installering av avtrekksvarmepumpe.
  • Fjerning av oljekjel og tank kan utløse rett til støtte om du erstatter den med fornybar energikilde.
  • Utskiftning av oljekamin som erstattes med fornybar varmekilde.
  • Installering av solfanger som varmer opp vann.
  • Ombygging til vannbårne oppvarmingsløsninger i eksisterende bolig.

Ta en gjennomgang med en energirådgiver

Det er altså ikke selve oljefyren i seg selv som blir ulovlig fra 2020, men å bruke tradisjonell fyringsolje blir ulovlig. I praksis betyr det kan du kan skifte ut tradisjonell fyringsolje med miljøvennlig bio-olje. Men det forutsetter at du har en oljefyrkjele som ikke er altfor gammel. Dette er ikke noe du kan gjøre på egenhånd, men rørleggeren kan bistå med nødvendig rensing av anlegget og klargjøring for bio-olje.

Petroleumsinstituttet har nylig presentert en bransjestandard for biofyringsolje. Nå stilles det klare krav som gjør det enklere å velge biofyringsolje.

Husk også at du kan kombinere flere tiltak som for eksempel installering av varmepumpe og ombygging til vannbåren varme. Er du usikker på hvilke løsninger som finnes og hva som passer for din bolig, kan det være smart om å ta en gjennomgang med en energirådgiver.

NÆRINGSBYGG/ 3. oktober 2018

Byggestart i 2019 for Økernsenteret

Det har vært skrevet og sagt mye om det nye Økernsenteret, det har vært diskutert og vraket forskjellige navn, og mye annet. Slik sett skiller det seg ikke mye fra andre store byggeprosjekter i Oslo. Men nå begynner det å bli alvor. Byggestart blir 2019. Les hele saken

BOLIGMARKED/ 1. oktober 2018

Nye boligannonser på FINN.no i dag

Boligannonsene på FINN blir endret etter anbefaling fra Eiendom Norge i samråd med Forbrukertilsynet og FINN. Ifølge Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom, og Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, er målet at den nye annonsen skal gjøre det enklere for boligkjøper å innhente all tilgjengelig informasjon om boligen. Les hele saken

Til toppen