Innovativt samhandlingsverktøy fra prosjekt til FDV

Innovativt samhandlingsverktøy fra prosjekt til FDV

Beate Størkson er eier og leder av Viscenario, en online samhandlingsløsning som effektiviserer drift og informasjonsoppfølging av bygg fra prosjekt til drift og ettermarked.

  • FDV
Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Størkson er en suksessfull gründer, utvikler og forretningskvinne som blant annet startet selskapet SaveIT som 25-åring. Viscenario har utviklet tjenesten med støtte fra Innovasjon Norge og tett samarbeid med flere private og offentlige byggeiere både i innland og utland.

- Vi begynte med et forprosjekt hvor vi kartla hva som fantes av software. Det vi så var at det fantes forskjellige løsninger for drift, FDV-dokumentasjon, og prosjekthotell. Om man hadde behov for alle tre funksjonene for bygget måtte man ha forskjellige systemer. Dette førte til at man mistet mye informasjon når man gikk fra det ene til det andre systemet, innleder Størkson.

[factbox id="1"]

- Dette var bakgrunnen for utviklingen av en løsning som dekker alle tre fasene. Vi ønsket å utvikle en løsning som håndterte dokumenter i alle tre fasene, samt BIM-modeller, og oppgaver. Alt dette skulle være tilgjengelig på en brukervennlig måte på mobile plattformer, sier hun.

Utviklingsprosess

For å kunne utvikle en løsning som tok hensyn til behovet hos kundene valgte selskapet å finne et “minimum viable product”. Et produkt som innfrir minimumskravene for at noen skal ha nytte av det.

- Vi valgte å begynne med en av de tre fasene, og fikk støtte av Innovasjon Norge til dette. For å kunne utvikle løsningen måtte vi ha med to krevende kunder, og inngikk derfor et samarbeid med Universitetsbygg og Norgeshus. Vi deltok også på TINC-programmet i regi av Innovasjon Norge i Silicon Valley. Der lærte vi å utvikle det som kalles “minimum viable product” – hva er det minst du må utvikle for at noen skal ha nytte av det, sier hun.

- Vi begynte med drift, og jobbet videre med innsamling av FDV-dokumentasjon, og prosjekthotell. Dette resulterte i den første utgaven av Vaktmesterappen, hvor leietagere, kunder, og beboere kan rapportere inn feil og mangler. Dette ble vårt “minimum viable product” som ble ferdigstilt for to år siden, sier hun.

- Etter dette jobbet vi videre med planlagt vedlikehold og FDV-dokumentasjon. Vi jobbet tett med Skanska for å utvikle en løsning for å godkjenne FDV-dokumentasjonen før den sendes ut til kjøper eller leietaker, sier hun.

Tett samarbeid med næringen

Viscenario har jobbet sammen med 28 ulike bedrifter for å kartlegge behovet for funksjonalitet.

- Vi har jobbet med Skanska, Universitetsbygg, OBOS, Høegh Eiendom, Seltor, Koteng og mange andre. Når det har dukket opp spesielle problemstillinger har vi deltatt på møter med flere bedriftene for å se hvordan de jobber og hvilket behov de har, sier hun. Jeg har fått være med ut i byggemøter, overleveringer, befaringer og driftsrutiner. Uten å forstå brukerne av softwaren er det vanskelig å lage nyttig software.

- Vi har fått innspill på behovet for epost-notifisering ved opplastning av nye dokumenter, rapportering av uønsket hendelser, timeføring, innsamling av FDV-dokumentasjon og mye annet. Disse møtene med brukerne har vært veldig sentralt i utviklingsprosessen, sier hun.

Les resten av saken i neste nummer av Eiendomsforvaltning.

NÆRINGSBYGG/ 3. oktober 2018

Byggestart i 2019 for Økernsenteret

Det har vært skrevet og sagt mye om det nye Økernsenteret, det har vært diskutert og vraket forskjellige navn, og mye annet. Slik sett skiller det seg ikke mye fra andre store byggeprosjekter i Oslo. Men nå begynner det å bli alvor. Byggestart blir 2019. Les hele saken

BOLIGMARKED/ 1. oktober 2018

Nye boligannonser på FINN.no i dag

Boligannonsene på FINN blir endret etter anbefaling fra Eiendom Norge i samråd med Forbrukertilsynet og FINN. Ifølge Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom, og Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, er målet at den nye annonsen skal gjøre det enklere for boligkjøper å innhente all tilgjengelig informasjon om boligen. Les hele saken

Til toppen