Glade bygninger er det nye «må ha»

Glade bygninger er det nye «må ha»

Visste du at man i gjennomsnitt sover 46 minutter mer per natt ved å oppleve dagslys gjennom arbeidsdagen?

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Terri Wills, CEO i World Green Buildning Council var hovedtaler på OBOS boligkonferanse 21. september. Hun forteller at bedre søvn har sammenheng med hvor mye dagslys du utsettes for hver dag, og gir du dine ansatte en vindusplass på jobben kan sykefraværet reduseres med hele 6,5 %.

Grønne hus er glade hus

Det er jo ganske enkelt. Helse og velvære i hverdagen henger sammen med omgivelsene rundt deg, og hvordan du bor og jobber. Bor du i et hus med godt inneklima, en liten hageflekk, (enten på taket eller utenfor døra) har du med andre ord et godt utgangspunkt til å både sove bedre og å ha det bedre. Hvis du i tillegg tenker litt på hvilke materialer som er brukt i boligen din, og hvor mye energi du bruker, er du ganske så opplyst når det gjelder grønne boliger. Det skal faktisk ikke så mye til. Mer kunnskap om grønne bygg blant boligkjøpere fører til økt konkurranse, og stadig bedre og grønnere bygg. Grønne bygg er den nye «Trillion dollar business» skal vi tro Terri Wills.

Får du som bestilt?

Dokumentert kvalitet er en trygghet for boligkjøperne, sier daglig leder i NGBC, Kjersti Folvik under boligkonferansen.Det er vanskelig, om ikke umulig, for boligkjøpere å vurdere den tekniske kvaliteten på boligen, så hvordan skal man da vite om man får som bestilt, spør hun? Et sertifikat og dokumentasjon på oppnådd kvalitet gir trygghet for at du får det du betaler for. Så hvorfor ikke bare miljøsertifisere alle nye boliger?

Nå er tiden moden for boliger

Utviklingen vi har sett i næringseiendom er på grunn av at vi sammen flyttet den delen av næringen. Nå står boliger for tur.

Skal vi tro OBOS sine egne intervjuobjekter og WGBCs trendanalyser er dagens unge villige til å betale «litt mer» for en bolig med visse miljøkvaliteter.

Luftkvalitet, lys, støy, byggemateriale med mer, er det lite eller ingen måling eller kontroll på, og det er rett og slett bare flaks eller uflaks som styrer hva du som boligkjøper ender opp med.

NGBC har laget en sjekkliste til deg som skal ha ny bolig, slik at du har noen verktøy å ta med deg ut i et svært forvirrende privatbolig-marked.

De Ni Visningsbud- en sjekkliste for deg som er på boligjakt:

1. Du skal ikke tro at dagslyset kommer av seg selv
Hvor godt er dagslyset? Gjelder det alle rom? Kan dagslyset dokumenteres? Finnes det gode solavskjermingsløsninger? Er det mulig å se et solskjema for bygget som viser solas gang gjennom året?

2. Du skal ikke kjøpe avgass-bolig
Hvor godt er inneklima? Kan det dokumenteres at det er benyttet helse- og miljøvennlige produkter som ikke gir avgasser?

3. La kollektivtrafikken komme til deg
Hvordan er det med kollektivtransport, lading av EL-bil og parkering?
Hvor langt er det til kollektivtransport og hvor ofte går de? Finnes det god plass til å sette fra seg barnevogn, akebrettet etc.?

4. Du skal ikke stjele sykler
Hvor kan jeg (trygt) parkere sykkelen? Hvor mange sykkelplasser er det for leiligheten? Og hva slags kvalitet er det på sykkelparkering?

5. Du skal holde hverdagslogistikken hellig
Hva slags nærservice finnes og hvor langt unna er de? Hvor matbutikken, skoler, barnehage.

6. Du skal ta støy på alvor
Er det tall på støymålinger og hva viser de?

7. Du skal ikke misbruke eller sløse med vannet
Hva slags vannbesparende tiltak er det i boligen (dusj, toalett). Hvordan benyttes overvannet? Er det vurdert flom og evt hvilke sikringstiltak er gjort for å hindre at det oversvømmes i kjeller?

8. Du skal ikke begjære din nestes hage
Hvordan er utearealene og hvem har tilgang til dem

9. Du trenger ikke steintavler- men en god manual er ikke å forakte
Finnes det en god brukerveiledning for boligen på boligmappa med dokumentasjon av alle de påståtte kvalitetene over?

Lykke til på jakten etter en glad bolig!

NÆRINGSBYGG/ 3. oktober 2018

Byggestart i 2019 for Økernsenteret

Det har vært skrevet og sagt mye om det nye Økernsenteret, det har vært diskutert og vraket forskjellige navn, og mye annet. Slik sett skiller det seg ikke mye fra andre store byggeprosjekter i Oslo. Men nå begynner det å bli alvor. Byggestart blir 2019. Les hele saken

BOLIGMARKED/ 1. oktober 2018

Nye boligannonser på FINN.no i dag

Boligannonsene på FINN blir endret etter anbefaling fra Eiendom Norge i samråd med Forbrukertilsynet og FINN. Ifølge Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom, og Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, er målet at den nye annonsen skal gjøre det enklere for boligkjøper å innhente all tilgjengelig informasjon om boligen. Les hele saken

Til toppen