En arkitektonisk attraksjon

En arkitektonisk attraksjon

Den nye bygningen ved Romsdal Folkemuseum, designet av Reiulf Ramstad Arkitekter, er ikke bare en kulturinstitusjon, men også en arkitektonisk attraksjon i Molde.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

Romsdalsmuseet har blitt en arkitektonisk attraksjon og et landemerke som formidler historien og identiteten til hele regionen. Intensjonen med prosjektet var å la bygningen signalisere sin betydning og funksjon gjennom sitt arkitektoniske utrykk og bruken av lokale materialer. Utformingen av bygget henviser til den omkringliggende byen og dets struktur. Det 3500m² store bygget blir brukt til å arrangere konserter, workshops og foredrag, samt utstillinger om norsk kultur og er designet i ArchiCAD.

Furu er hovedmaterialet

[img id="1"]

Designet av museet tar utgangspunkt i rasjonalitet og bærekraftighet. I motsetning til den karakteristiske geometrien av taket, er planløsningen særdeles enkel med klar sirkulasjon og fleksibel bruk av rommene. Områdene tilgjengelig for publikum, som utstillinger, auditorium og bibliotek, er klart avgrenset fra administrative funksjoner i både første og andre etasje. Store skyvedører gjør det mulig for kuratorene å kombinere eller dele utstillingsrommene. Romsdalsarkivet og verksteder er lagt i kjelleretasjen.

Furu er hovedmaterialet i museumsbygget. Yttervegger og tak er konstruert av massivtre i kombinasjon med ståldragere der det er nødvendig. Det ulendte terrenget gjør det nødvendig med betongvegger i kjelleretasjen, som fundament for massivtreveggene over. Bygget er kledd utvendig med varmebehandlet furu som er behandlet med bio-basert olje. Også i interiøret er den utstrakte bruken av tre synlig i massivtreveggene og spilehimlingen av furu.

Varierte vindusåpninger i fasaden filtrerer dagslyset inn i museet og skaper gode rom med graderinger og nyanser av lys. I motsetning er utstillingsrommene sorte bokser for å gi fullstendig kontroll med kunstig belysning på de historiske gjenstandene.

[img id="2"]

Norsk treteknologi

Romsdalsmuseet er et godt eksempel på strategisk bruk av lavteknologiske løsninger for en mer bærekraftig fremtid. Bygget viser utstrakt kunnskap om bruk av norsk treteknologi og fungerer som et knutepunkt for kulturell utvikling i regionen. Innen museet får både Moldes innbyggere og besøkende turister mulighet til å knytte bånd til det større samfunnet. Museet huser ikke bare utstillinger om norsk tradisjon og kultur, men gir en scene til konserter, seminarer og forelesninger på daglig basis.

Den arkitektoniske formen bringer sammen en regions folkekultur og stedets karakteristiske landskapskvaliteter i en større komposisjon. Mangfoldet av tilbud og aktiviteter sikrer et bredt publikum, der museet blir et levende senter for utforskning av regionens historie, nåtid og fremtid.

LOVGIVNING/18. mai 2018

Omfattende Airbnb og hotelldrift i sameier forbys - strengere regler for investorkjøp

Regjeringen la frem forslag om flere endringer i eierseksjonsloven og borettslagsloven 12. mai. Det foreslås blant annet klare regler om Airbnb og leilighetshoteller samt innskjerping av ervervsbegrensingen. Forslaget mangler imidlertid regler om hyblifisering. Les hele saken

BOLIGPRISER/11. mai 2018

Nye leiligheter kan bli 60.000 dyrere - ber Mæland gripe inn

Boligprisene øker og en ny leilighet kan bli 60.000 kroner dyrere grunnet nytt forslag. Det skriver EFO i sitt høringssvar til DiBK, hvor de går hardt ut mot forslaget om å endre energiforsyningskravene for bygg over 1000m2. Nå må boligminister Monica Mæland gripe inn, krever EFO. Mæland kan stoppe forslaget og hindre økningen i boligprisene, sier næringspolitisk direktør i EFO, Per Øyvind Voie. Les hele saken

Til toppen