Bygger kontorbygg - Enova støtter

Bygger kontorbygg - Enova støtter

Nå får Drammen sin egen solsmaragd. I den 7 etasjer høye kontorbygningen som er under oppføring blir grønne solceller en integrert del av fasaden. Enova støtter den teknologiske nyvinningen med 1,5 millioner kroner.

Motta nyhetsbrev fra Eiendomsforvaltning

[factbox id="1"]

I eiendomsbransjen har "grønne bygg" blitt et etablert begrep om bygg med miljøkvaliteter. Når Union Eiendomsutvikling nå bygger et nytt kontorbygg på sørsiden av Drammenselven, i området hvor det tidligere lå tre papirfabrikker, nøyer de seg ikke med et grønt bygg i overført betydning. Høyhuset blir grønt også i bokstavelig forstand. De mer enn 20 000 bilistene som hver dag passerer på Drammens ringveg, kan nå kaste blikket på et bygg smykket med grønnmalte solceller.

Men det er selvfølgelig ikke grønnfargen som har fristet Enova til å investere i dette prosjektet.

– Grunnen til at vi har valgt å gå inn med penger i dette prosjektet, er at solcellene brukes som en integrert del av fasaden. Det er en veldig spennende og innovativ løsning som er med på å bringe bruken av solcelleteknologi i Norge videre, sier fungerende markedssjef for yrkesbygg i Enova, Ole Aksel Sivertsen.

Bygges med solenergi

Solcellene er bare en av flere energi- og klimavennlige løsninger som er valgt i bygget, som får navnet "EnergiBygget", og blant annet skal huse de ansatte i Buskerud Energiselskap. Dialogen med Enova har gjort at eiendomsselskapet flere ganger underveis i prosjektet har økt energiambisjonene for smaragden, og administrerende direktør Trond Åsheim i Union Eiendom er glad for at Enova har valgt å støtte solcellene.

Bygget får også passivhus-standard, men solcellefasadene blir selve juvelen i kronen

– Bygget får også passivhus-standard, men solcellefasadene blir selve juvelen i kronen. Når Enova nå tar deler av kostnadene, kan vi forsyne kontorlokalene med kortreist strøm, sier Åsheim.

Han kunne også fortelle at "Energibygget" bygges med solceller i dobbel forstand, da prosjektet ble presentert under Energidagen på Fornebu tirsdag:

– Vi gjør det lille ekstra underveis i byggeprosessen. Vi forsyner selvsagt også taket med tradisjonelle solcellepaneler. Disse får vi på plass såpass tidlig at de ble tilkoblet allerede et halvår før bygget er ferdig, rett inn i byggestrømskapet. Dermed drives hele byggeplassen av solenergi.

Tolv solskinnshistorier

Enova har de siste tre årene støttet 12 bygg som utnytter solceller til å produsere strøm. Det mest kjente eksemplet er kanskje Powerhouse Kjørbo.

Byggeierne har gjort noe annet enn å bruke tradisjonelle solceller på tradisjonelt vis

– Felles for alle "solbyggene" vi har støttet er at byggeierne har gjort noe annet enn å bruke tradisjonelle solceller på tradisjonelt vis. Gjennom å støtte de som går foran og tør å tenke annerledes, ønsker Enova å bidra til en utvikling som på sikt gjør solcelleteknologien mer konkurransedyktig, sier Sivertsen i Enova.

Boligeiere som installerer solceller har rett til penger tilbake gjennom Enovatilskuddet. Les mer om tilskuddet her.

NÆRINGSBYGG/ 3. oktober 2018

Byggestart i 2019 for Økernsenteret

Det har vært skrevet og sagt mye om det nye Økernsenteret, det har vært diskutert og vraket forskjellige navn, og mye annet. Slik sett skiller det seg ikke mye fra andre store byggeprosjekter i Oslo. Men nå begynner det å bli alvor. Byggestart blir 2019. Les hele saken

BOLIGMARKED/ 1. oktober 2018

Nye boligannonser på FINN.no i dag

Boligannonsene på FINN blir endret etter anbefaling fra Eiendom Norge i samråd med Forbrukertilsynet og FINN. Ifølge Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom, og Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, er målet at den nye annonsen skal gjøre det enklere for boligkjøper å innhente all tilgjengelig informasjon om boligen. Les hele saken

Til toppen